Невероятно, на факт. Бившият грузински президент става вицепремиер на Украйна.

...
 Невероятно, на факт. Бившият грузински президент става вицепремиер на Украйна.
Коментари Харесай

Вечният враг на Путин пое финансите на Украйна

 

Невероятно, на факт. Бившият грузински президент става вицепремиер на Украйна. Михаил Саакашвили се връща с гръм и тропот с международната политика като втори човек в кабинета на Денис Шмигал и основен отговорник за заема от Международния валутен фонд, с помощта на който Украйна отърва дефолта.  

Саакашвили има най-спорната биография на източен политик в последни 20 години. В началото на кариерата си съумява да детронира от власт непоклатимия от социалистическо време Едуард Шеварнадзе и изкарва два мандата като президент. По време на ръководството си той промени страната по този начин, както никой различен преди този момент. Наричан „ героят на Розовата гражданска война " той съумя да реализира най-впечатляващите стопански резултати. С времето обаче зачестиха обвиняванията, че Саакашвили ръководи все по-авторитарно. А откакто Грузия загуби войната с Русия за Южна Осетия, известността на грузинския внезапно спадна и на парламентарните избори през есента на 2012 година неговата партия " Единно нациално придвижване " загуби от " Грузинска фантазия " на милиардера Бидзина Иванишвили, който стана министър председател.

За към година и половина до ноември 2016-а той е консултант на украинския президент Петро Порошенко, а в това време и губернатор на Одеска област. Получава украинско поданство, а грузинското му е отнето. Срещу него стартира следствие, а по-късно съдът в Тбилиси го осъди задочно на 3 години затвор за корист със служебно състояние. Той бе приет за отговорен, че през 2008 година е помилвал четирима офицери от полицията, наказани за убийството на банкера Сандро Гиргвлиани, като по този метод е пренебрегнал държавната комисия по помилванията.

Въпреки това Саакашвили по този начин и не беше върнат от нито една страна, в която е бил от този момент, на Грузия за излежаване на присъдата си.

Топлите му връзки с Порошенко завършват преди три години, когато Саакашвили основава украинската опозиционна партия " Движение на новите сили " и се заканва да смъкна ръководещите. Депортиран е в Полша.

След като предходната година Зеленски завоюва изборите, на които Саакашвили даде поддръжката си за Юлия Тимошенко, някогашният президент се завърна в очакване на висок пост.

Днес го получи. Предложен е за вицепремиер персонално от президента на Украйна Володимир Зеленски, предадоха ТАСС и украински медии. Приех предлагането на Зеленски, съобщи Саакашвили при среща с членове на фракцията на ръководещата партия " Слуга на народа ". Саакашвили посочи, че Зеленски му е упълномощил " договарянията с Международния валутен фонд " на фона на " пагубна обстановка с стопанската система " на Украйна.

Това несъмнено е и най-ключовата позиция в Украйна поради обстоятелството, че одобряването на заема от МВФ от украинския парламент се случи откакто Зеленски разгласи пред депутатите, че страната е изправена пред две други възможности – или взима заема от Фонда или публикация дефолт. Приемането на големия заем съответства със промяната на властта в Киев. Двегодишното ръководство на премиера Хончарук завърши след конфликт с Игор Коломойски - един от най-богатите предприемачи, опитващ се да си върне национализираната " Приватбанк " и считан за наставник на Зеленски.

 Новият министър-председател - Денис Шмигал, до момента бе вицепремиер и се счита за непосредствен с най-богатия украинец Ринат Ахметов. Той е с богат административен опит, само че финансите на страната оттук насетне ще са в ръцете на Саакашвили. Икономиката ще одобри внезапен завой към Америка. А примирието на Украйна с Русия е дотук.

Войната Саакашвили  - Путин влиза в нова фаза.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР